Grupa Logistyczna Seifert z rekordowymi wynikami finansowymi
Grupa Logistyczna Seifert zamknęła rok finansowy 2021 z rekordowym obrotem w wysokości 220 mln euro. Pomimo trudnej sytuacji rynkowej spowodowanej pandemią Covid i niedoborem półprzewodników, odnotowała procentowo dwucyfrowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Dzięki nowym projektom z obszaru logistyki kontraktowej jednocześnie zwiększyła liczbę pracowników do ponad 2500 osób, zarządzając obecnie powierzchnią logistyczną o wielkości ponad 800 tys. m2.
2022-05-09, 13:36

Rozwój działalności - wzrost obrotów i liczby pracowników

Grupa Logistyczna Seifert zamknęła rok finansowy 2021 z rekordowym obrotem w wysokości 220 mln euro. Pomimo trudnej sytuacji rynkowej spowodowanej pandemią Covid i niedoborem półprzewodników, odnotowała procentowo dwucyfrowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Dzięki nowym projektom z obszaru logistyki kontraktowej  jednocześnie zwiększyła liczbę pracowników do ponad 2500 osób, zarządzając obecnie powierzchnią logistyczną o wielkości ponad 800 tys. m2.

"Szczególnie w niepewnych czasach ważne jest szybkie i elastyczne reagowanie, aby zabezpieczać logistycznie i optymalizować łańcuchy dostaw naszych klientów" - wyjaśnia Axel Frey, Dyrektor Generalny SLG, który w lutym bieżącego roku, jako wieloletni powiernik, odpowiedzialny za kluczową fazę rozwoju przedsiębiorstwa, zastąpił na tym stanowisku Haralda Seiferta.

O ile od początku Seifert Logistics Group jako  firma rodzinna rozrasta się systematycznie (z lokalnego lidera rynku transportowego firma wyrosła do poziomu operatora logistycznego działającego na arenie międzynarodowej), w ostatnich latach odnotowuje zdecydowany i przyspieszony rozwój w perspektywie porównawczej względem ubiegłej dekady. "A rok 2022 jest dla nas bardzo ważny. Oprócz budowy nowego Centrum Logistycznego Seifert Ulm Nord o powierzchni 90 tys. m2, także w tym roku przypada 75 rocznica naszego powstania" - dodaje Harald Seifert.

Na rynku polskim Seifert Polska odnotowuje tożsame wzrosty

Od lat równolegle rozwijamy się wraz z Grupą – podkreśla Jan Brachmann, Prezes Seifert Polska, obecnej na polskim rynku TSL już od ponad 20 lat, z siedzibą główną w Mysłowicach na Górnym Śląsku, w bezpośrednim sąsiedztwie Jaworzna.

W Polsce, w Jaworze na Dolnym Śląsku, od 2019 Seifert Automotive Polska - spółka-córka Seifert Polska, zapewnia wewnętrzną, jak i zewnętrzną obsługę logistyczną pierwszej w kraju fabryki 4.0, niemieckiego producenta samochodów, a od lata 2020 także nowo powstałej fabryki baterii do modelów hybrydowych oraz w pełni elektrycznych.

Natomiast na Górnym Śląsku firma rozbudowała właśnie o kolejne 15 tys. m2 swoje Centrum Logistyczno-Spedycyjne w tak poszukiwanej przez przedsiębiorców lokalizacji, jaką jest Bielsko-Biała oraz powiększyła dotychczasową powierzchnię magazynową także o 15 tys. m2 w swojej siedzibie głównej w Masłowicach. Oba odziały oferują kompleksową usługę logistyczną z profesjonalną obsługą w przestrzeni magazynowej typu multi-user.

Wzorem polityki prowadzonej przez całą Grupę Seifert, szerokie portfolio, jako efekt dywersyfikacji stanowi nasz solidny fundament i atut, co ma szczególne znaczenie w niepewnych czasach konfliktu wojennego, gdy musimy zabezpieczać logistycznie i optymalizować łańcuchy dostaw naszych klientów oraz dostarczać na rynek niezbędnych produktów – podsumowuje Szymon Szczepanik, Dyrektor Logistyki i Członek Zarządu SPL.

___________________________________________________

O Grupie Logistycznej Seifert:

Historia Grupy Seifert jest wzorcowym przykładem rozwoju. Założona w roku 1947 firma, po dziś dzień jest przedsiębiorstwem rodzinnym z siedzibą w Ulm.

Zatrudnia obecnie ponad 2 500 pracowników w 45 lokalizacjach w Europie. Na powierzchni ponad 800 tys.m2 realizuje innowacyjne rozwiązania logistyczne dla branży motoryzacyjnej, branży chemicznej, dóbr konsumpcyjnych, branży papierniczej, materiałów budowlanych i branży farmaceutycznej.

Od lat motorem napędowym Grupy jest wyspecjalizowany sektor logistyki kontraktowej dla branży AUTOMOTIVE, w tym również na rynku polskim

adź treść

ILONA URBAŃCZYK